Bir Damla Yağ Kaç Litre Suyu Kirletir?

Sudaki çözünmüş oksijeni tüketen maddeler organik kökenlidir. 

Organik maddelerde bulunan karbon (C), bakterilerin yardımıyla karbondioksite (CO2) dönüşürken çözünmüş oksijeni (O2) tüketir (C+O2CO2). Bu nedenle bir damla yağın taşıdığı karbon kendi ağırlığının üç katı kadar oksijeni harcar. Bu oran 40-50 mg oksijene denk gelir. 40-50 mg oksijen ise 9-10 litre suda çözünmüş olarak bulunabilir. Yani bir damla yağ 9-10 litre suyu kirletir.


Suları Yoğun Şekilde Kirletiyor Olmamıza Karşın Suyun İçindeki Oksijen Miktarı Nasıl Korunuyor?


Suyun doğadaki çevrimi sırasında, atmosferde bulunan su buharı ve oksijen molekülleri, su kaynaklarına sürekli katılım gösterir. Bu sayede suyun içerisindeki oksijen miktarında bir denge sağlanır ve su kaynakları kısmen de olsa yenilenir. Sucul fotosentetik canlılar, su içerisindeki oksijen miktarını dengelemede önemli rol oynar. Çevresel kirleticilerin bazı durumlarda (özellikle kapalı su sistemlerinde) su kaynağının taşıma kapasitesini aşması hâlinde, su içeriğindeki oksijen dengesi bozulabilir ve su sistemindeki canlılığı olumsuz etkileyebilir.


Asit Yağmuru Nasıl Meydana Gelir?


Asit yağmurlarının temel nedeni, sanayileşmenin yoğun olduğu bölgelerde yüksek miktarlarda oluşan sülfür oksit ve azot oksitlerdir. Gaz hâlindeki bu maddeler, yağmur suyunda çözünerek sülfürik asit (H2 SO4 ), nitrik asit (HNO3) ve hidroklorik asit (HCl) gibi kuvvetli asitleri oluşturur. Bu kuvvetli asitler yağmur suyuyla yeryüzüne inerek asit yağmurlarını oluşturur.

Kaynak: Tübitak Bilim Teknik Dergisi, Yıl 2005, Sayı 456, Su Eki

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

YGS Biyoloji - Canlıların Temel Bileşenleri I

YGS Biyoloji - Canlıların Temel Bileşenleri II

TYT Biyoloji | Enzimler